حتماً میدانید که هنگام دوختن لباسهایی مانند مانتو و کت به انتخاب دکمه احتیاج پیدا میکنید. البته این را هم میدانید که برخی از مانتوها یا انواع کتها وجود دارند که جلوباز بوده و هیچگونه دکمه و جادکمهای در آنها مشاهده نمیشود. با این حال تعداد مانتوها یا کتهایی که در دوخت آنها از دکمه و جا دکمه استفاده میشود کم نیست. شاید با خود فکر کنید که اگر در این موقعیت قرار بگیرید میتوانید بر اساس سلیقه خود تعدادی دکمه را انتخاب نمایید. اما به این راحتیها هم نیست. لازم است در ارتباط با انتخاب دکمه برای مانتو و کت مهارتهایی را کسب کنید و نکاتی را بدانید تا بتوانید متناسبترین دکمهها را انتخاب کنید. همچنین گاهی اوقات ممکن است پیش بیاید که از دکمه مانتو یا کت خود خسته شدهاید و یا مانتویی را خریداری کردهاید که دکمه آن را دوست ندارید! در این صورت حتماً تصمیم میگیرید که دکمههای جدیدی را برای این لباس خریداری کنید. در ادامه مقاله قصد داریم نکات مختصر و مفیدی را در ارتباط با انتخاب دکمههای متناسب و زیبا برایتان بیان کنیم. پیشنهاد میکنیم مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
تاریخچه دکمه
آیا تابهحال از خود پرسیدهاید که اصلاً دکمه از کجا آمده است و یا چه زمانی در تاریخ این وسیله پرکاربرد را اختراع کردند؟ در پاسخ به این سؤالات میتوانیم به شما بگوییم که اولین دکمهای که پیدا شد، متعلق به دو هزار سال قبل از میلاد مسیح بود. یک پوسته منحنی را برای ساخت این دکمه به کار بردند! اولین دکمهها به عنوان تزیینات و اشیاء زینتی برای زیباتر شدن لباسهای افراد مورد استفاده قرار میگرفت. یعنی در زمانهای بسیار گذشته کاربرد دکمه برای بستن لباس نبود. دکمه، نوعی اکسسوری به حساب میآمد. همچنین جالب است بدانید که دکمهها میتوانستند نوع طبقه اجتماعی اشراف و ثروتمند بودن آنها را تا حد زیادی نشان دهند. دکمههای زیباتر و مرغوب متعلق به اشراف زادگان بود.
نحوه استفاده از این دکمهها نیز تقریباً مانند دکمههای امروزی بود. یعنی سوراخهایی روی پوسته آنها قرار داشت که نخ را از این سوراخها وارد میکردند تا بتوانند دکمه را روی لباس به صورت ثابت نگه دارند. دوخت روی این دکمههای باستانی مانند دوختهای دکمههای امروزی صاف نبود. خطهای کج و نامنظمی روی آنها دیده میشد. با گذشت زمان برخی از قومها مانند رومیان متوجه شدند که میتوانند از دکمه برای بستن لباسهای خود استفاده کنند. همچنین آنها دکمهها را با استفاده از سنجاقهای قفلی روی لباسهای خود به کار میبردند.
احتمالاً متوجه شدهاید که زمان زیادی از مصرف این محصول جانبی پرکاربرد میگذرد. با گذشت زمان، جایگاه دکمه تغییر کرد. بعد از استفاده به عنوان یک وسیله زینتی به یک محصول پر کاربرد برای بستن لباس تبدیل شد. در قرون وسطا دکمههای سوراخ دار اختراع شدند. این دکمهها قرار بود بی سروصدا نوعی انقلاب عظیم را در پوشاک با خود به همراه بیاورند! طراحی زیبا، شیک و هندسی که این دکمهها داشتند موجب میشد که آنها از جادکمه به راحتی عبور کرده و در سر جای خود به صورت ثابت نگاه داشته شوند. از آن زمان به بعد دکمه برای همه شناخته شده بود.
معرفی انواع متفاوت دکمه
دکمهها بر اساس شکل ساختاری و جنسی که دارند در دستههای متنوعی قرار میگیرند. در ادامه چند مدل از دکمههای پرکاربرد برای کت و مانتو را برایتان معرفی میکنیم:
دکمه تخت
این دکمهها از ظاهر بسیار سادهای برخوردار هستند. اگر به ظاهر آنها نگاه کنید، متوجه وجود چند سوراخ یک اندازه که با فاصله یکسان از یکدیگر قرار گرفتهاند در وسط دکمه میشوید. دکمههای تخت اغلب برای لباسهای رسمی یا نیمه رسمی مورد استفاده قرار میگیرند. آنها در پیراهنهای یقه دار، کتهای رسمی مردانه، تونیکهای تابستانی زنانه و برخی از لباسهای رسمی یا نیمه رسمی بچهگانه نیز مورد استفاده قرار میگیرند. سطح این دکمهها تقریباً صاف و تخت است. جنس این آنها ممکن است از چوب، پلاستیک، فلز یا شیشه باشد.
از مزایای دکمههای تخت میتوانیم به پر کاربرد بودن آنها اشاره کنیم. آنها را میتوانید در لباسهای متعددی مانند پیراهن، شلوار یا حتی دامن نیز به کار ببرید.
دکمه پایه دار
اینگونه دکمهها از یک دکمه و یک عدد پایه سوراخدار تشکیل میشوند. پایه آنها زیر دکمه قرار میگیرد و نخ از داخل سوراخ پایه رد میشود. دکمههای پایهدار را معمولاً برای پیراهنهای ساده زنان مسن به کار میبرند. این دکمهها دوخت و دوز بسیار آسانی دارند و به راحتی روی لباس قرار میگیرند. آنها ظاهر چسبیدهای ندارند و بعد از آن که از جادکمهای عبور میکنند کمی شل و افتاده به نظر میآیند. حتی اگر به شدت، سفت آنها را بدوزید به دلیل وجود پایه، خیلی سفت و سخت روی لباس نمیچسبند. اغلب برای لباسهایی که از جنس نخ یا حریر هستند، آن را به کار میبرند.
دکمه پرسی یا برگردان
این دکمهها برخلاف دکمههایی که برای لباسهای خود مورد استفاده قرار میدهید، از یک فلز نازک در قسمت پشتی تشکیل شدند و گاهی اوقات آرمهای متفاوتی روی آنها حک میشود. دکمههای پرسی یا برگردان از متریالی مانند فلزهای متفاوت ساخته میشوند. همچنین گاهی اوقات نیز پارچه خاصی روی آن پرس میکنند. این دکمهها از طریق یک جسم کوچک نازک و فلزی به پشت لباس شما وصل میشوند. این دکمهها در اندازههای متفاوت از یک سانت تا سه سانت وجود دارند.
دکمههای بلند
این دکمهها ظاهر خاص و منحصر به فردی نسبت به سایر دکمهها دارند. آنها در جنسهای متفاوت پلی استر، چوب یا حتی شیشه طراحی و تولید میشوند. یک یا دو سوراخ روی آنها به چشم میخورد. سوراخ آنها معمولاً بزرگ است. این دکمهها را برای لباسهای زمستانه به کار میبرند. گاهی اوقات آنها ظاهر سادهای دارند و در رنگهای گوناگون موجود هستند. گاهی اوقات نیز طرحهای چاپ شده روی آنها به چشم میخورد.
دکمههای شیشهای
دکمههای شیشهای نسبت به سایر دکمهها جذابتر هستند. بر خلاف عقیده عموم تمام آنها ظاهر شفافی ندارند! دکمههای شیشهای ممکن است در طرحها و رنگهای متعدد موجود باشند. همچنین شکل آنها نیز ممکن است دایره، مربع مستطیل یا در هر شکل دیگری موجود باشند. گاهی اوقات داخل دکمههای شیشهای گلهای خشک شده نیز قرار داده میشود. برای زیبایی، هر چیزی را به این دکمهها اضافه میکنند. دکمههای شیشهای بسیار پرکاربرد بوده و در بلوزهای متنوع مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین برخی از مانتوهای بهاری نیز با این دکمههای شیشهای تزیین شدهاند. دکمههای شیشهای از نوع پایه دار هستند. اغلب، روی آنها سوراخ مشاهده نمیشود. آنها از طریق پایه به لباس متصل میشوند. جالب است بدانید که این دکمهها را گاهی اوقات به اشکال متفاوت مانند شکل پرندگان نیز میسازند.
دکمه چرمی
دکمههای چرمی به دلیل جنس خاصی که دارند در لباسهای متفاوت از جنس چرم اصل، چرم مصنوعی یا حتی مخمل نیز به کار میروند. این دکمهها معمولاً پایه دار هستند. گاهی اوقات ساده بوده و گاهی اوقات اشکال و برشهای متنوعی روی آنها به چشم میخورد. انواع سوراخدار و تخت آنها نیز موجود است. دکمههای چرمی ممکن است جنسهای متفاوتی داشته باشند. برخی از آنها کاملاً مشابه جنس لباسی هستند که دکمه در آن به کار برده شده است. به طور مثال یک لباس که از چرم کروکدیل به دست آمده دارای دکمههایی در جنس چرم کروکدیل است.
دکمه مرواریدی
احتمالاً همگی شما دکمه مرواریدی را از نزدیک دیده باشید. این دکمهها تاریخچه دیرینهای دارند. از زمانی که مروارید کشف شد، چندی بعد دکمههای مرواریدی و اکسسوریهای متفاوتی که از مروارید به دست میآمد نیز تولید شدند. دکمههای مرواریدی، ظاهر براق و جذابی دارند. به خصوص اگر از مرواریدهای اصل ساخته شده باشند. دکمههای مرواریدی که حاوی مروارید اصل هستند مانند رنگین کمان چند رنگ متفاوت را از خود به نمایش میگذارند و به همین دلیل میتوانید آن را در لباسهای گوناگون در رنگهای متفاوت به کار ببرید!
دکمههای مرواریدی اغلب پایه دار هستند و ظاهر سفت و محکمی را روی لباس به وجود نمیآورند! دکمههای مرواریدی را اغلب برای لباسهای زنانه مورد استفاده قرار میدهند. این دکمهها ممکن است برای بستن لباس یا به عنوان تزیین، دور مچ آستین استفاده شوند. دکمههای مرواریدی اگر از مروارید اصل به دست آمده باشند قیمت فوقالعاده بالایی خواهند داشت. اما دکمههای مرواریدی مصنوعی نیز وجود دارند که از پلاستیک و پلی استر به دست میآیند. این دکمهها قیمت مناسبتری نسبت به دکمههای مرواریدی اصل دارند و همچنین ظاهر آنها شباهت بسیاری به دکمههای مرواریدی اصلی دارد.
راهنمای انتخاب دکمه مناسب برای کت
بسیاری از خانمها و آقایان بسته به شرایط گوناگون از لباسهای رسمی و نیمهرسمی مانند انواع متفاوت کتها استفاده میکنند. برخی از آقایان ترجیح میدهند کت و شلوار خود را به خیاط سپرده تا برای آنها بدوزد. در این صورت، انتخاب دکمه کت به عهده خود افراد است. پس قبل از اینکه در این شرایط قرار بگیرید بهتر است نکاتی را در ارتباط با انتخاب دکمه کت بدانید.
به طور کلی دکمههایی که برای کتهای مردانه مورد استفاده قرار میگیرد بسته به سبک کت ممکن است متغیر باشد. به طور مثال برخی از کتها غیر رسمی یا حتی نیمه رسمی و برخی اسپرت هستند. در این میان، کتهای رسمی نیز وجود دارند که در استایلهای کت و شلواری رسمی جای میگیرند. به طور معمول دکمه مورد استفاده برای لباس آقایان جزو دسته دکمههای ساده و چهار سوراخ قرار میگیرد. این دکمهها سبکهای متنوعی دارند. همانطور که میدانید برخی از کتهای آقایان یک یقه بزرگ v شکل دارند و یک دکمه در پایین کمر، انتهای یقه را به یکدیگر متصل میکند.
تک دکمهای که برای این کتها انتخاب میشود، اغلب ظاهر سادهای دارد و دور آنها ممکن است کمی حالت برآمده داشته باشد. رنگ این دکمهها به شدت متناسب با رنگ کت انتخاب میشود؛ چرا که اگر رنگ دکمه کت با رنگ کت متضاد باشد به شدت ظاهر غیر رسمی را به نمایش میگذارد. به طور مثال فرض کنید یک کت سرمهای را با دکمه سفید به کار ببرید. در این صورت این کت حالت رسمی خود را کاملاً از دست داده و به یک کت غیر رسمی و نیمهرسمی تبدیل میشود. پس در انتخاب رنگ دکمه در کتهای رسمی باید دقت کافی را به عمل بیاورید تا سبک آنها تا جای ممکن تغییر نکند.
برخی از کتها حالتی غیر رسمی و اسپرت دارند. از میان آنها میتوانیم به کتهای جین اشاره کنیم. کتهای جین در سبکهای مردانه و زنانه تولید میشوند. اغلب دکمهای که برای این کتها به کار میرود حالت فلزی داشته و به صورت لق روی لباس قرار میگیرد. اغلب این دکمهها روی لباس دوخته نمیشوند. بلکه به نحوی با لباس مهروموم خواهند شد که برای سالهای طولانی از آن جدا نشوند! این دکمهها دارای یک پایه ثابت هستند. پایه آنها روی لباس ثابت میشود و قسمت گردی دکمه تا ۳۶۰ درجه میچرخد. به همین علت به آنها دکمههای لق نیز میگویند. دکمه مورد استفاده برای کت جین در کتهای زنانه و مردانه چندان تفاوتی نمیکند. آنها اغلب ظاهر اسپرت، فلزی و سادهای دارند. البته بماند که برخی از اوقات دکمههای زیبایی مانند دکمههای فلزی نگین دار برای تزیین روی شانه یا آستین کتهای جین زنانه تعبیه میشوند.
برخی از کتها مانند کت ترنج قرار است نقش یک پالتو را بازی کنند. به علت ضخامت بسیاری که این کتها دارند دکمه مورد استفاده برای آنها نیز کمی درشتتر است. ممکن است دکمههای متفاوتی برای این کتها انتخاب شود. همچنین برخی از آنها روی سرشانه، سرآستین یا حتی روی مچ آستین از دکمه برخوردارند.
از جمله دکمههایی که برای این کتها یا پالتوهای بلند به کار برده میشوند میتوانیم به دکمههای فلزی، دکمههای پرسی، دکمههای پشمی، دکمههای تخت، دکمههای پارچهای و دکمههای چوبی اشاره کنیم. همچنین اگر این مدل از کتها برای بانوان مورد استفاده قرار بگیرد ممکن است دکمههای تزیینی که دارای رنگهای فانتزی هستند برای آنها انتخاب شود. به طور مثال یک بارانی صورتی رنگ ممکن است از دکمههای سرخابی برخوردار باشد! سایز این دکمهها با سایز دکمههایی که برای کتهای کوتاهی مانند کت جین یا کت شلوار به کار میرود متفاوت است. اغلب آنها در سایزهای متوسط یا درشت ارائه میشوند. دکمه بارانی و کت ترنچ ممکن است در نقاط متفاوت در سایزهای گوناگون وجود داشته باشد. به طور مثال سایز دکمهای که روی جیب قرار میگیرد با سایز دکمهای که روی سرشانهها به عنوان تزیین کاربرد دارد متفاوت است.
چندین مدل متنوع کت زنانه وجود دارد. از کتهای رسمی گرفته تا کتهایی که برای مراسم غیر رسمی به صورت جلوباز مورد استفاده قرار میگیرد. دکمهای که برای این کتها انتخاب میشود قطعاً متناسب با سبک و رنگ آنها است. به طور مثال یک کت چرمی سفید رنگ یک دکمه شیری، سفید رنگ یا صدفی را میطلبد. همچنین جنس دکمه میتواند از جنس دکمههای پرسی یا چرمی باشد. این لباس ممکن است تک دکمه، دو دکمه و یا دارای چندین دکمه باشد. اغلب دکمههایی که برای این کت انتخاب میشود، ظاهر سادهای دارند تا این کتهای زنانه را از سبک رسمی خود جدا نکنند. اما گاهی اوقات پیش میآید که از دکمههای نقرهای رنگ در کتهای سفید زنانه استفاده میشود. این سبک دکمهها نیز ظاهر کتهای زنانه را منحصر به فرد خواهند کرد.
برخی از ژاکتهای بافتنی نیز در فصلهای سرد سال توسط بانوان مورد استفاده قرار میگیرند. این کتها گاهی اوقات از جنس کاموا و گاهی اوقات از جنس پارچههای ضخیم و سنگین مانند پشم هستند. اغلب دکمههایی که برای آنها مورد استفاده قرار میگیرد از جمله دکمههای استوانهای و یا عاج فیلی هستند. این دکمهها از دو سوراخ بسیار بزرگ برای عبور نخ و کامواهای ضخیم برخوردارند. همچنین جادکمه آنها نیز بسته به اندازه بزرگ دکمه از سایز بزرگتری نسبت به جا دکمههای ساده برخوردار است. باز و بسته شدن این دکمهها بسیار ساده بوده و دوخت آنها نیز زمان زیادی را از شما نمیگیرد. جنس آنها ممکن است از پلاستیک یا چوب باشد.
راهنمای انتخاب دکمه برای مانتو
مانتو یکی از آن لباسهایی است که در کشورهای متفاوت مورد استفاده قرار میگیرد. اما کشورهای اسلامی مانند ایران استفاده از این لباس را به صورت گسترده انجام میدهند. اگر در فصل بهار و تابستان کمی بازارگردی یا خیابان گردی کنید، متوجه خواهید شد که تقریباً تمام خانمها و دختران از مانتوهای متفاوت استفاده میکنند. مانتوها سبکهای گوناگونی دارند. برخی از آنها مانند تونیک بوده و ظاهر نخی یا گشادی دارند. برخی دیگر برای اداره و لباسهای فرم مورد استفاده قرار میگیرند. آنها اغلب دارای شلوارهای ست هستند و ظاهر رسمی دارند.
دکمههایی که برای مانتوهای بانوان مورد استفاده قرار میگیرد وابسته به سبک و جنس مانتو متغیر است. به طور مثال برای مانتوهای نخی یا حریر که اغلب در فصل تابستان مورد استفاده قرار میگیرند یا دکمه قرار نمیدهند یا در صورت داشتن دکمه تعداد آنها بسیار اندک است! همچنین گاهی دکمههای متنوعی را برای این مانتوها به کار میبرند. گاهی اوقات ممکن است از دکمههای پرسی پارچهای نیز برای این مانتوها استفاده شود.
تونیکهای نخی از جمله لباسهای پر کاربردی هستند که در فصل تابستان به جای مانتو توسط بانوان مورد استفاده قرار میگیرند. آنها اغلب از دکمههای ساده کوچک که همگی ما آنها را در پیراهنهای مردانه دیدهایم استفاده میکنند. این دکمهها در رنگهای متنوع مات یا براق موجود هستند. رنگ صدفی آنها جزو دکمههای پرکاربرد است و برای پیراهنهای متفاوت مردانه یا تونیکهای نخی زنانه مورد استفاده قرار میگیرد. رنگ این دکمهها بر اساس رنگ تونیک انتخاب میشود. به طور مثال در یک تونیک نخی مشکی انتخاب هر دو دکمه مشکی یا سفید بلامانع است؛ چرا که تونیکها به طور کلی ظاهر غیر رسمی و اسپرتتری دارند.
همانطور که در قبل نیز اشاره کردیم مانتو شلوارهای رسمی و اداری زنانه نیز وجود دارند که همگی دارای دکمه هستند. دکمههای مورد استفاده برای این مانتوها جنس مرغوبتری نسبت به دکمه سایر مانتوها دارد. از آنجایی که به صورت روزانه دکمه این مانتوها باز و بسته میشود، باید جا دکمه و جنس دکمه مورد استفاده از کیفیت بالایی برخوردار باشد. اغلب دکمههای رنگ تیره را برای حفظ ظاهر رسمی این مانتوها روی آنها مشاهده خواهیم کرد.
رنگ مشکی در این دکمهها به وفور دیده میشود! اغلب این لباسها در قسمت جلو برای بسته شدن و روی آستین از دکمه برخوردارند. همچنین گاهی اوقات جیبهای مخفی در آنها وجود دارد که نوعی دکمههای مخفی در زیر آنها تعبیه میکنند تا مانع از افتادن وسایلی شود که داخل جیب آنها میگذارید. جنس دکمههای مورد استفاده برای این مانتوها اغلب پلاستیکی است. اما در برخی از آنها نیز دکمههای چوبی و فلزی مشاهده میشود. همچنین برخی از دکمههای فلزی که روی آنها از جنس پارچه خود مانتو پرس شده در این لباسها به کار رفته است.
دکمه پایه تونلی یا بوردا از جمله دکمههایی است که در مانتوهای رسمی زنانه مشاهده میشود. این دکمهها یک برش عرضی در قسمت پشت دارند و سوراخ روی آنها دیده نمیشود. نخ و سوزن از برش عرضی پشت این دکمهها عبور میکند. دکمه فشاری و دکمه قابلمهای نیز در این مانتوها به کار میرود. این دکمهها حالت مخفی دارند و هنگامی که در پارچه به کار برده میشوند ظاهر آنها از روی پارچه مشاهده نمیشود. یعنی از بیرون هنگامی که به مانتو نگاه کنید متوجه وجود هیچ گونه دکمهای نخواهید شد! پیشنهاد میکنیم اگر از مانتو شلوار اداری خود خسته شدهاید و بعد از چندین سال استفاده، مانتو شلوار شما کهنه شده، قبل از دور انداختن حتماً دکمههای آن را در بیاورید. البته اگر این دکمهها از نوع پرسی نباشند!
سخن آخر
احتمالاً همگی شما در خانه مادربزرگهایتان یک قوطی که پر از دکمههای متنوع است را دیدهاید! اگر از آنها پرسیده باشید به شما میگویند هنگامی که لباسهای کهنه را دور میانداختند دکمههای آن را درآورده و داخل قوطی میگذاشتند. به همین دلیل یک قوطی پر از دکمههای متنوع دارند. آنها دکمهها را نگهداری میکنند تا در صورت نیاز بتوانند از آنها استفاده کرده و احتیاجی به خرید دکمههای جدید نداشته باشند. دکمهها از جمله اکسسوریهای پرکاربرد هستند که علاوه بر زیبایی برای کاربردهای خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. همانطور که در این مقاله برایتان توضیح دادیم دکمهها بسیار متنوع هستند و بسته به شکل یا متریالی که برای تولید آنها به کار رفته شده است به انواع متفاوتی تقسیم بندی میشوند. احتمالاً بعد از مطالعه این مقاله متوجه شدهاید که چه دکمههایی را میتوانید برای چه مانتو یا چه کتی مورد استفاده قرار دهید.