آیا تابهحال نام ارگانزا به گوشتان خورده است؟ اصلاً میدانید ارگانزا به چه چیزی میگویند؟ شاید برایتان پیش آمده باشد از جلوی فروشگاه لباس مجلسی بگذرید و توجه شما به ویترین آن جلب شده باشد. یک پیراهن کوتاه که نمیدانید جنس آن از چیست اما ظاهری شبیه به پیراهنهای توری دارد، چشمان شما را به خود خیره نگه داشته است. بله درست حدس زدهاید. پارچهای که در این لباس مجلسی به کار رفته است ارگانزا نام دارد. در واقع ارگانزا پارچهای است که بسیار خشک بوده و قابلیت چروک پذیری بسیاری دارد. این پارچه از ظاهر براق، شفاف و منحصر به فردی برخوردار است. البته ارگانزاها در انواع متفاوتی در سراسر جهان تولید میشوند. اما اگر میخواهید بدانید که ارگانزا اصل در کدام کشور و از چه متریالی تولید میشود، پیشنهاد میکنیم در ادامه ما را همراهی کنید.
ارگانزا چیست
ارگانزا پارچهای شفاف، ساده با وزن بسیار کم است. از متریال اصلی آن میتوانیم به ابریشم اشاره کنیم. البته لازم است بدانید که ارگانزا از متریال مصنوعی مانند پلی استر نیز ساخته میشود. ظاهر ارگانزا پلی استر کاملاً شبیه به ظاهر ارگانزا ابریشمی است. تنها با این تفاوت که پارچههای پلی استری مقاومت کمتری داشته و احتمال پاره شدن آنها زیاد است. اگر به پارچه ارگانزا با دقت نگاه کنید، متوجه وجود سوراخهای ریز بافت ساده تاروپود آن میشوید. هرچه تعداد سوراخهای پارچه ارگانزا در ابعاد یک سانتی متر مربع بیشتر باشد، یعنی این پارچه کیفیت بالایی دارد و مرغوبتر است.
کاربرد ارگانزا
از آنجایی که این پارچه ظاهر براق، شفاف و ظریفی دارد میتواند به نوعی زنانگی را در لباسهای متفاوت به نمایش بگذارد. به همین علت در لباسهای کلاسیک مجلسی زنانه به وفور از پارچه ارگانزا استفاده میشود. میتوانید این پارچه را در قسمتهای متفاوت لباس عروس و لباس شب زنانه مشاهده کنید. احتمالاً دامنهای توری و زیبای لباس عروس را دیده باشید. اغلب این دامنها از ارگانزا ساخته میشوند. لباسهای متفاوت پف دار مجلسی اغلب از این پارچه ساخته شدهاند. ارگانزا علاوه بر پیراهن برای بلوزهای مجلسی و برخی شومیزها نیز به کار میرود.
ارگانزا در کجا تولید میشود
احتمالاً میدانید که ابریشم یعنی همان متریال اصلی ساخت پارچه ارگانزا برای اولین بار در کشور چین کشت شد. بعد از آن، ابریشم از طریق جاده ابریشم از چین به کشورهای اروپایی صادر شد. پارچه ارگانزا را برای اولین بار در کشور چین تولید کردند. در آنجا بانوان چینی برای پیراهنهای خود از این پارچه استفاده میکردند. با اینکه کشور چین بزرگترین تولید کننده پارچه ارگانزا است، اما هم اکنون پارچه در نقاط متفاوتی از جهان تولید میشود. به طور مثال دومین رتبه برای تولید پارچه ارگانزا بعد از چین به کشور هندوستان میرسد. این کشور نیز کارخانههای متعدد بافندگی ارگانزا را در خود جای داده است. هند این پارچه را تولید و به کشورهای متفاوت صادر میکند. فرانسه و ایتالیا ارگانزا بسیار با کیفیتی را تولید میکنند.
در ارتباط با فرایند تولید پارچه ارگانزا نیز میتوانیم بگوییم که تولید این پارچه در سه مرحله خلاصه میشود. ارگانزای مرغوب هنوز هم با دست بافته میشود. البته ماشینهای پیشرفته بسیاری امروزه تولید شدهاند که میتوانند ارگانزا را به صورت ماشین بافی تولید کنند. در بافتن ارگانزا به صورت ماشینی احتمال به خطر افتادن این پارچه بسیار است. در زیر مراحل تولید پارچه ارگانزا را برایتان شرح میدهیم:
1- پیچاندن نخ
ابتدا دو الیاف طولانی و بلند ساخته میشود. بعد از تولید الیاف، رشتههای دو الیاف به دور یکدیگر میپیچند تا نخ به وجود بیاید. لازم است بدانید که این دو الیاف در جهات مخالف به دور یکدیگر پیچیده میشوند.
2- اسید کاری
قبل از اینکه الیافها کنار یکدیگر قرار گرفته و پارچه را به وجود بیاورند، کمی به آنها اسید میزنند. اصطلاحاً در این مرحله میگویند نخها را با اسید، درمان کردند. این کار سفتی مواد را افزایش میدهد و سبب افزایش کیفیت پارچه ارگانزا میشود. این مرحله در تولید ارگانزاهای مرغوب، بسیار تأثیرگذار است. البته این مرحله فقط برای الیاف بسیار ظریف و الیاف طبیعی ابریشمی به کار برده میشود. الیاف مصنوعی به خودی خود کمی حالت سفتی دارند و احتیاج به این مرحله نخواهند داشت. اما برای افزایش مقاومت نخهای ابریشمی، این مرحله را حتماً به کار میبرند.
3- بافندگی
مرحله آخر که مرحله تشکیل پارچه است بافندگی نام دارد. در این مرحله نخها کنار یکدیگر قرار گرفته و بافته میشوند. در این مرحله نخهای تاروپود به نسبت مساوی رو و زیر یک دیگر بافته میشوند. این کار را انجام میدهند تا یک الگوی متقاطع به وجود آمده و در نهایت پارچه ارگانزا تشکیل شود.
ویژگیهای بارز پارچه ارگانزا
شفافیت
از جمله ویژگیهای بارز ارگانزا که در قبل نیز آن را برایتان توضیح دادیم، شفافیت است. شفافیت یعنی اینکه اگر پارچه ارگانزا را در مقابل چشمان خود بگیرید، آن طرف پارچه کاملاً مشخص شود. علت آن هم حفرههای موجود در پارچه ارگانزا است. هرچه سوراخهای موجود در این پارچه زیادتر باشد احتمال دید کاهش پیدا میکند و پارچه مرغوبتر میشود. قیمت این پارچهها نیز بالاتر از قیمت ارگانزاهای معمولی هستند.
ضخامت کم
پارچه ارگانزا آنقدر ضخامت کمی دارد که کاملاً شفافیت آن احساس میشود. پارچه ارگانزا بسیار نازک است. علت آن هم سفت شدن نخهای تاروپود این پارچه است. پارچه ارگانزا میتواند نور را گرفته و به خوبی پرتوهای نور را منعکس کند. این قابلیت از نخهای محکم ابریشم به دست میآید که در مرحله دوم و سوم تولید پارچه ارگانزا اعمال میشود.
سفتی
پارچه ارگانزا به دلیل اسید کاری که در مرحله تولید آن انجام میشود حالتی سفت دارد. این پارچه مانند ابریشمهای سنتی نرم نیست. حالت سفت آن موجب میشود که زیبایی منحصر به فردی را در لباسهای مجلسی به نمایش بگذارد. این قابلیت پارچه برای بسیاری از طراحان لباس خوشحال کننده است؛ چرا که میتوانند بسیاری از طرحهای خود را بدون استفاده از ابزارهای متفاوت از طریق پارچه ارگانزا اعمال کنند.
قابلیت تنفس
پارچه ارگانزا بسیار متفاوت بوده و قابلیت تنفس دارد. به دلیل منافذ موجود در این پارچه و بافت خاص تاروپود آن احتمال عبور و مرور هوا در پارچه ارگانزا زیاد است. به همین دلیل قابلیت تنفس از جمله ویژگیهای بارز این پارچه به حساب میآید.
قابلیت چروک پذیری بالا و پاره شدن آسان
از ویژگیهای پارچه ارگانزا که جزو ایرادهای این پارچه به حساب میآید میتوانیم به چروک شدن سریع و پاره شدن آسان آن اشاره کنیم. مراقبت از این پارچه حائز اهمیت است. به طور مثال اگر لباس مجلسی را که با پارچه ارگانزا تولید شده است با یک انگشتر جواهر به کار ببرید و در حین حرکت، انگشترتان به این پارچه گیر کند احتمال پاره شدن پارچه بسیار زیاد است. پیشنهاد میکنیم اشیاء تیز را در کنار لباسهایی که با پارچه ارگانزا تولید شدند به کار نبرید. این پارچه بسیار نازک است و به همین دلیل مستعد چروک شدن بوده و به راحتی ظاهر صاف خود را از دست میدهد. اگر میخواهید با پیراهنی که از پارچه ارگانزا به دست آمده است روی صندلی بنشینید، حتماً قبل از نشستن، قسمتی از پیراهن را که قرار است در زیر شما قرار بگیرد کنار بزنید. چرا که نشستن روی تکهای از پیراهن به سرعت آن را چروک میکند. خوشبختانه این پارچه در اغلب لباسها به صورت لایه بندی به کار میرود. پس اگر پاره شود احتمال دیدن پارگی آن توسط افراد دیگر بسیار کم است! به طور مثال فرض کنید پارچه سفید ارگانزا روی آستریهای سفید قرار گرفته باشد. اگر یک تکه از آن سوراخ باشد لایههای آستری مانع از پیدا شدن سوراخ میشوند. همچنین اگر پارچه ارگانزا روی آستری از چینها یا پیلیهای فراوان برخوردار باشد در این صورت سوراخ، دیگر هرگز قابل دیدن نیست.
چگونه از ارگانزا در مد و طراحی استفاده میکنند
جالب است بدانید که ارگانزا علاوه بر نقش ثابتی که در طراحی پوشاک دارد، برای طراحی خانه و بخشی از اکسسوریهای خاص نیز مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه چند مورد از کالاهایی که به صورت ثابت از پارچه ارگانزا در آنها استفاده میشود را برایتان معرفی میکنیم.
لباس شب
در این لباسها ارگانزا اغلب روی پارچههای مات مانند ساتن و ابریشم قرار میگیرد تا بتواند حجمدهی و ظاهر فوقالعادهای را برای لباسهای شب یا لباسهای مجلسی به وجود بیاورد. ظاهر این پارچه کاملاً براق است. هنگامی که روی پارچههای مات قرار میگیرد، ظاهر درخشندهای را برای لباس مجلسی به وجود میآورد. از آنجایی که پارچه ارگانزا شفاف است، اغلب طراحان، چند لایه از آن را برای ایجاد حجم یا جسمی خاص روی لباس به کار میبرند. به طور مثال یک گل و پاپیون بزرگ را با استفاده از ارگانزا روی لباس مجلسی ایجاد میکنند! همچنین ارگانزا را به عنوان روکش برای شنل یا روکش لباسهای باز نیز مورد استفاده قرار میدهند.
لباس عروس
پارچه ارگانزا برای لباس عروس و لباس ساقدوشهای عروس مورد استفاده قرار میگیرد. در لباسهای مناسب مراسمهای متفاوت نامزدی یا مراسم عقد نیز گاهی اوقات از پارچه ارگانزا استفاده میکنند. از آنجایی که تاروپود پارچه بسیار سفت است، برای آن که ظاهر خاصی را در بخشی از لباس عروس به وجود بیاورد آن را در این لباس به کار میبرند. ارگانزا برای حجاب در لباس عروس نیز استفاده میشود. همچنین گاهی اوقات برای ایجاد یقه یا آستینهای بلند در لباس عروس از پارچه ارگانزا استفاده میکنند.
دکوراسیون منزل
از آنجایی که پارچه ارگانزا یک پارچه تزیینی، شفاف و براق است گاهی اوقات برای تزیین پردههای خانه یا حتی رومیزی نیز از آن استفاده میکنند. همچنین پارچههای ارگانزایی وجود دارند که روی آنها جواهر دوزی یا منجوق دوزی انجام میشود. این پارچهها را به عنوان تزیین روی میز یا میزهای کوچک پذیرایی قرار میدهند. از پارچه ارگانزا برای تزییناتی مانند تزیینات تم جشنهای متفاوت تولد یا طاقهای عروس استفاده میکنند.
کیفهای کوچک
احتمالاً کیفهای کوچکی در آنها جواهرات و وسایل تزیینی را قرار میدهند دیده باشید. این کیفها معمولاً از پارچههایی مانند ابریشم یا ارگانزا تهیه میشوند. همچنین از طریق بند یا پارچه قسمت بالایی آنها بسته میشود. گاهی اوقات از پارچه ارگانزا برای کیسههای کوچک تزیینی نیز استفاده میکنند. به طور مثال کیسههای کوچکی که دارای گیفتهای مناسبتی هستند اغلب از ارگانزا ساخته میشوند.
لباس رقص
استفاده از ارگانزا برای لباسهای صحنه رایج است! برخی از لباسها مانند لباسهایی که برای رقصهای متفاوت مورد استفاده قرار میگیرد از ارگانزا ساخته میشوند. همچنین ممکن است بخش کوچکی از یک لباس از ارگانزا ساخته شود. به طور مثال بعضی از لباسهای رقص حاوی دامنهای چینداری هستند که پارچه آنها به صورت خشک و سفت مشاهده میشود. حال دیگر میدانید که این پارچهها ارگانزا هستند.
سخن آخر
بعد از مطالعه این مقاله احتمالاً تبدیل به یک کارشناس پارچه ارگانزا شدهاید. اگر آن را در لباسهای متفاوت ببینید، به راحتی میتوانید این پارچه را تشخیص بدهید. علاوه بر آن، با ویژگیهای این پارچه کاملاً آشنا شدید. حتماً میدانید که اگر یک لباس مجلسی را با پارچه ارگانزا خریداری نمایید، باید حتماً حواستان به چروک شدن یا پاره شدن این پارچه باشد. اکسسوریهای تیز و لبه دار را با آن لباس به کار نبرید. پارچه ارگانزا انواع متفاوتی دارد. نوع مرغوب که از ابریشم اصل تهیه شده، قطعاً قیمت بالایی دارد.