شاید تا به حال به این موضوع توجه کرده باشید که نوزادان، پوست بسیار نرم و لطیفی دارند. نرمی پوست آنها به این علت است که سلولهای پوستی آنها هر چند روز یک بار جایگزین میشوند. با بالاتر رفتن سن به صورت طبیعی این جایگزینی به کندی انجام میشود. همین موضوع باعث میشود تا سلولهای مردهی روی پوستتان مدت بیشتری روی سطح صورت باقی بمانند و در نهایت چروکها و کدری پوست صورت را شاهد میشویم. از بین بردن این سلولهای مرده هر چند وقت یکبار به نرمی و لطافت و همچنین درخشندگی بیشتر پوست شما کمک بسیار زیادی خواهد کرد، به همین علت نیز هست که پیشنهاد میشود هر چند وقت یک بار، با استفاده از اسکرابها و یا مواد شیمیایی نظیر اسیدها یا آنزیمها پوست خود را لایه برداری کنید. از بین بردن سلولهای مرده به تجدید سلولهای جدید کمک بسیار شایانی خواهد کرد. همچنین با انجام به اندازه و به موقع لایهبرداری به وضوح شاهد بهبود رنگ و بافت پوست خود خواهید بود. از مزایای لایه برداری میتوان به:
- از بین رفتن لکههای موجود روی صورت از طریق پاک کردن سلولهای مردهی حاوی رنگدانهی لک.
- لایه برداری کمک زیادی به بهبود منافذ باز و تمیز کردن آنها دارد زیرا باعث میشود تا پوست شما چربی اضافی خود را به صورت کاملا طبیعی آزاد کند.
- کوچ کردن سایز منافذ پوست و اسکارهای باقی مانده از خراش، بریدگی و یا جای جوشها از دیر مزایای این کار است.
- بعد از لایه برداری از پوست صورتتان، عمل جذب مرطوبکننده، آنتیاکسیدانها و همچنین افزایش کلاژنسازی و جذب بهتر سرمهای افزایش کلاژنسازی را شاهد خواهیم بود زیرا لایههای مرده و آسیبدیدهی سطح پوست به طور کامل پاک میشود. همچنین کسانی که درمانهای خاص دارویی برای از بین بردن آکنهی صورتشان انجام میدهند، لایه برداری به آنها این امکان را میدهد تا داروهایی که برای معالجه استفاده میکنند اثر قویتری روی سطح پوستشان بگذارد.
این موارد همگی دلایلی هستند که شما باید لایهبرداری را جزء مراقبتهای پوستی خود قرار دهید، اما ممکن است سوالاتی برایتان در این رابطه پیش آید که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم. با بپوش رو همراه باشید.
از چه نوع لایه برداری باید استفاده کنیم؟
در پاسخ به این سئوال باید بگوییم دو روش برای انجام لایه برداری از سلولهای مردهی پوستی وجود دارد:
- لایه برداری شیمیایی
- لایه برداری فیزیکی
در لایه برداری شیمیایی از اسیدها و آنزیمهای خاصی برای از بین بردن سلولهای مرده استفاده میشود و در روش لایه برداری فیزیکی از یک مادهی سخت برای از بین بردن سلولهای آسیبدیده و یا از بین رفتهی پوستی به صورت دستی استفاده میشود. میکرودرم ابریژن یکی از روشهای لایهبرداری به روش فیزیکی است. به طور کلی گفته میشود پوستهای خیلی حساس و جوشدار به لایه برداری شیمیایی بهتر جواب میدهند و این روش کمتر باعث ایجاد خارش برای این نوع پوست میشود. اما باید این نکته را هم ذکر کرد که همهی پوستها میتوانند از هر دو روش شیمیایی و فیزیکی برای لایه برداری استفاده کنند و هیچ محدودیتی نیز وجود ندارد اما توصیه میشود یکی از روشها را انتخاب کرده و به خاطر داشته باشید که پوست شما به هیچ عنوان بیش از حد نباید لایه برداری شود.
لایهبرداری شیمیایی چیست؟
اگر تصمیم دارید که لایه برداری پوست خود را به صورت شیمیایی انجام دهید، باید بدانید رایجترین روشها برای انجام آن استفاده از آلفا هیدروکسی اسیدها (AHAs) و بتا هیدروکسید اسید (BHA) است. AHAs و BHA هر دو با ترکیب شدن با ساختار لیپیدهای موجود روی سطح پوستتان و حل کردن این نوع چربی در داخل خودشان باعث از بین رفتن سلولهای مرده میشوند. به خاطر داشته باشید که ترکیبات آلفا هیدروکسید اسید بیشتر مناسب افراد با پوست چرب بوده و بتا هیدروکسید اسید برای افرادی که پوست آکنهدار دارند، توصیه میشود. با این حال اگر پوست حساسی دارید توصیهی ما استفاده از محصولاتی است که از آنزیمها برای لایه برداری سطح پوست استفاده میکنند.
لایه برداری فیزیکی چیست؟
در این نوع لایه برداری محصولات بر اساس دانههایی که در ساخت آنها به کار رفتهاند، به سه دستهی دانه درشتها، ریز دانهها و دانهها و مغزهای له شده طبقهبندی میشوند. توصیه میشود افرادی که پوست ضخیمی دارند از لایه بردارهای دانه درشت استفاده کرده و افراد با پوست حساس لایهبردارهای ریزدانه را مورد مصرف قرار دهند. اگر هم جزء افرادی هستید که میخواهید از اسکرابها و لایه بردارهای طبیعی استفاده کنید از دستهی سوم یعنی دانهها و مغزهای له شده استفاده کنید زیرا این دسته از محصولات علاوه بر از بین بردن لایههای مردهی پوست به نرم شدن آن نیز کمک بسیار زیادی میکنند.
شکی نیست که استفادهی مدوام از لایهبردار به پوست شما کمک میکند تا صافی و لطافت گذشتهی خود را بدست آورده و از لکه، کدری و همچنین چین و چروکها تا حد بسیار زیادی فاصله بگیرد. به خاطر داشته باشید که لایه برداری برای داشتن ظاهری سالم و زیبا یکی از مراحل مهم به شمار میآید. برای داشتن یک لایه برداری خوب حتما نیازی نیست محصولات گرانقیمت پوستی را امتحان کنید، شما میتوانید با داشتن یک سری مواد اولیه در خانه نیز یک اسکراب خوب و موثر را درست کرده و از نتایج حاصل از آن لذت ببرید. در ادامهی این مقاله با ما همراه باشید تا شما را با روش ساخت یک اسکراب (لایهبردار) خانگی آشنا کنیم.
- اسکراب قهوه
مواد مورد نیاز برای تهیهی این اسکراب:
- نصف لیوان قهوهی آسیاب نشده
- یک لیوان شکر قهوهای
- دو قاشق چایخوری شیر یا شیر کرهای
- یک قاشق چایخوری عسل
نحوهی ساخت این اسکراب
- ابتدا تمام مواد ذکر شده را داخل یک ظرف در دار ریخته و به خوبی آن را بخار دهید.
- صورت خود را با استفاده از یک اسپری آبرسان یا آب به آرامی مرطوب کنید.
- اسکراب درست شده را روی صورت و گردن خود بمالید. به خاطر بسپارید که این اسکراب هرگز نباید دور چشم زده شود.
- دست خود را مرطوب کرده و به آرامی مواد اسکراب را روی صورت خود به صورت حرکات دورانی مالش داده و این پروسه را 3 تا 4 دقیقه ادامه دهید.
- با استفاده از آب ولرم مواد را از روی صورت خود پاک کرده و با یک حوله صورتتان را خشک کنید.
- باقی اسکراب را داخل فریزر قرار دهید.
در ادامه سعی کردهایم به سوالاتی متداولی که اکثر مواقع در ارتباط با لایه برداری پرسیده میشود پاسخ دهیم.
چه زمانی باید پوستمان را لایه برداری کنیم؟
پاسخ به این سئوال کاملا به تشخیص خودتان و روتینی که برای مراقبت پوست آن را انجام میدهید بستگی دارد. برای نمونه اگر صبح از خواب بیدار برخاستید و حس کردید پوست صورتتان کدر شده و درخشش همیشگی را ندارد، لایه برداری قبل از شروع روزتان، خیلی میتواند موثر واقع شود. از طرفی دیگر لایه برداری در شب نیز میتواند باعث پاک شدن آرایشتان به طور کامل و همچنین از بین رفتن گرد و غبار و آلودگی که در طول روز روی پوست صورتتان نشسته است، شود. اگر از داروهای خاصی برای بیماری پوستی استفاده میکنید باید به خاطر داشته باشید که بین لایهبرداری و زمان استفاده از دارو روی سطح پوستتان حتما باید فاصله باشد.
هشدار: اگر پوستتان دارای زخم و یا جراحت باز است از انجام لایه برداری خودداری کنید.
هرچند وقت یکبار لایه برداری پوست را انجام دهیم؟
اگر پوست چربی دارید، هر زمان که حس کردید احتیاج به لایه برداری دارید، آن را انجام دهید. ممکن است با داشتن پوست چرب نیاز روزانهتان، یک روز در میان و یا حتی فاصلهی زمانی بیشتر باشد. اگر هر نوع پوست دیگری دارید باید تعداد دفعات لایه برداری را به یک یا نهایتا دو بار در هفته کاهش دهید.
اگر بعد از لایه برداری پوستمان واکنش بدی داشت، چه کار کنیم؟
در صورتیکه بعد از انجام لایه برداری، پوستتان حساسیت و یا هر گونه واکنش بد دیگری داشت در صورت امکان باقی ماندهی محصول لایه برداریکننده روی پوست صورتتان را با آب دمای عادی و پاککندهی ملایم بشویید.
به خاطر داشته باشید بعد از وقوع چنین اتفاقی تا زمانی که حساسیت روی پوستتان باقی مانده است از لوازم آرایشی استفاد نکنید. استفاده از آنتیهیستامین نیز میتواند به بهبود خارش و قرمزی حاصل از لایه برداری کمک کند. اگر هر کدام از علائم زیر را داشتید سریعا به اورژانس مراجعه کنید:
- تنگی نفس
- سوزش گلو، زبان و یا سطح پوست
- عدم توانایی در نفس کشیدن
- درد قفسه سینه
آیا میتوان از اسکراب بدن برای صورت و یا بلعکس استفاده کرد؟
هرگز نباید از اسکراب و یا هر نوع لایه بردار دیگری که برای بدنتان طراحی و ساخته شده است، برای صورتتان استفاده کنید زیرا این نوع محصولات قویتر و شدیدتر عمل میکنند و این موضوع به پوست صورت شما آسیب خواهد زد. استفاده از این نوع محصولات باعث ایجاد جراحات و حساسیت و خارش روی سطح پوستتان خواهد شد. استفاده از لایه بردار صورت برای بدنتان احتمالا هیچ ضرری به آن وارد نخواهد کرد اما باید این موضوع را در نظر داشته باشید که فرمول ساخت آنها برای اسکراب و لایه برداری بدن به اندازهی کافی قوی نیست و نتایج مورد دلخواه شما را به دنبال نخواهد داشت.
در نهایت به خاطر داشته باشید که اگر تحت شرایط پوستی خاصی هستید و یا نمیدانید چگونه باید لایه برداری را انجام دهید به شما توصیه میکنیم حتما نوبت دکتر بگیرید و از پزشک متخصص پوست خود در این مورد راهنمایی بخواهید، زیرا متخصص پوست مورد نظر میتواند با توجه به نوع پوست شما، محصولات و روشهای مناسب برای لایهبرداری را پیشنهاد کند. روشهایی که پزشکهای درماتولوژیست به شما پیشنهاد میدهند معمولا با توجه به سبک زندگی و اهداف شما از لایه برداری هماهنگ میشود و بهترین نتیجهی ممکن را برای شما به ارمغان خواهد آورد.