عده زیادی از افراد در طول زندگی خود به دلایل مختلف به ریزش مو دچار میشوند. این امر در بزرگسالان شایعتر است. اما گاهی کودکان نیز به آن دچار میشوند. ریزش مو اتفاق دردناکی است که اگر ادامه پیدا کند، منجر به کم پشت شدن یا طاسی میشود. ریزش مو برای همه افراد بهخصوص بانوان بسیار دردناک است. اغلب بانوان در طول زندگی خود بسته به شرایط گوناگون مانند دوران بارداری و شیردهی به ریزش مو دچار میشوند. طبق مطالعات و پژوهشهایی که در کشور امریکا انجام گرفته است، روزانه ریزش ۵۰ الی ۱۰۰ عدد مو بلامانع بوده و کاملاً طبیعی به حساب میآید. ریزش مو ممکن است ناگهانی اتفاق بیفتد و یا در طی سالها به وجود بیاید. در این مقاله قصد داریم علت ریزش مو و راههای پیشگیری و درمان آن را برایتان شرح دهیم. پیشنهاد میکنیم اگر شما هم با این موضوع ناراحت کننده درگیر هستید، مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
علائم ریزش مو
همانطور که گفتیم ریختن روزانه ۵۰ الی ۱۰۰ عدد تار مو کاملاً طبیعی است. اما احتمالاً همه افراد موهای ریخته شده را نمیشمارند تا مطمئن باشند تعداد آن به ۱۰۰ رسیده یا از آن عبور کرده است. برای آنکه بدانید به ریزش مو مبتلا شدهاید یا خیر باید علائم ریزش مو را کاملاً بشناسید. در ادامه این علائم را برایتان شرح میدهیم.
روش اول این است که موهای خود را روی یک صفحه یا پارچه تمیز پهن کنید هنگام پاک کردن موها کاملاً متوجه میشوید که قطر آن کم شده یا خیر. در صورت کم شدن قطر یا ریزش مو موهای نازک را مشاهده خواهید کرد. به خط آن نیز توجه کنید. هنگامی که خط موی شما بلندتر شده باشد، یعنی مو نازک و ضعیف شده است.
روش بعدی استفاده از برس است. هنگام برس کشیدن کاملاً متوجه خواهید شد که تعداد موهایی که به برس گیر میکنند بیشتر از حالت نرمال هستند. در این صورت به ریزش مو مبتلا شدهاید. همچنین میتوانید تکههای طاسی که در صورت بروز، قابل مشاهده هستند را بررسی کنید. اگر این تکهها ۲ الی ۳ عدد یا بیشتر باشد، یعنی به ریزش مو شدید مبتلا شدهاید.
شاید برایتان جالب باشد بدانید که برای بررسی ریزش مو میتوانید از گرفتگی فاضلاب یا حفره داخل حمام نیز این مورد را بررسی کنید. در صورتی که لوله فاضلاب حمام کیپ شده باشد و موهای زیادی آن را گرفته باشد، مشخص میشود که شما به ریزش مو مبتلا شدهاید. درد یا خارش در کف سر نیز میتواند خبر از ریزش مو بدهد. اگر بیش از حد معمول کف سر خود را میخارانید احتمالاً به ریزش مو مبتلا شدهاید.
چه عواملی سبب ریزش مو میشوند
آلوپسی آندروژنیک
این بیماری ارثی بوده و میتواند زنان و مردان را با الگوهای متفاوت به طاسی و ریزش مو مبتلا کند. حدود ۵۰ درصد افرادی که در جامعه به ریزش مو و طاسی مبتلا هستند، به بیماری آلوپسی آندروژنیک مبتلا شدهاند. اگر جزو افرادی هستید که به صورت ارثی به طاسی مبتلا میشوید، میتوانید قبل از بروز ریزش مو به پزشک مراجعه کرده و از ابتلا به آن پیشگیری کنید.
آلوپسی آره آتا
این بیماری یک بیماری خود ایمنی به حساب میآید. یعنی سلولهای بدن به فولیکولهای مو حمله کرده و سبب از بین رفتن آنها میشوند. از نشانههای این بیماری خود ایمنی میتوانیم به ایجاد لکههای طاسی روی سر اشاره کنیم. ریزش در این بیماری به صورت غیر قابل باور افزایش پیدا میکند. افرادی که به این بیماری مبتلا میشوند، ریزش مژه و ابرو نیز در برخی از آنها دیده میشود.
آناژن افلوویوم
معمولاً به ریزش سریع مو به علتهای گوناگون آناژن افلوویوم میگویند. این بیماری بر اثر عواملی مانند شیمی درمانی یا مانند آنها بروز پیدا میکند. در این بیماری موهای فرد آن قدر میریزد که کاملاً طاس میشود. زمان ریزش مو در این بیماری بسیار کوتاه است در واقع به سرعت ریزش و طاسی اتفاق میافتد. در این بیماری به محض توقف شیمی درمانی مو دوباره رشد میکند.
آسیب و جراحات
هر نوع آسیب جسمی، جراحات، تصادف و حتی بیماریهای ساده مانند آنفولانزا ممکن است منجر به ریزش مو شود. خبر خوب این است که با بهبود بیماری، رشد موها از سر گرفته شده و ریزش کامل برطرف میشود. همچنین مصرف بیش از اندازه ویتامین A نیز ممکن است منجر به ریزش موها شود. هنگامی که این ویتامین در بدن بیش از اندازه موجود باشد به مرور موها کم پشت میشوند.
کمبود پروتئین در رژیم غذایی
همانطور که میدانید پروتئین در موادی مانند برخی لبنیات و گوشتهای قرمز به وفور یافت میشود. اگر پروتئین بدن کاهش پیدا کند موها میریزند و کم پشت میشوند. برای جبران این کار باید غذاهای پروتئینی را در رژیم خود جای دهید. همچنین افراد گیاه خوار نیز میتوانند پروتئینهای گیاهی را برای تقویت موهای خود مصرف کنند.
کمبود آهن
امروز کمبود آهن میان بسیاری از زنان رایج شده است. بهطوریکه از هر ۱۰ زن یک نفر آنها کمبود آهن دارد. کمبود آهن منجر به ریزش مو شده و حتی ابتلا به بیماری طاسی در زنان و مردان را افزایش میدهد. برای جبران آهن مورد نیاز بدن خود میتوانید از مکملهای آهن یا غذاهای حاوی این عنصر مفید استفاده کنید.
رژیمهای غیر اصولی
برخی از افراد به یک باره تصمیم به اجرای رژیمهای خودسرانه میگیرند. رژیمهای سنگینی که در آن مواد غذایی به طور کامل و صحیح وجود ندارند. این رژیمها منجر به کمبود برخی از ویتامینها مانند ویتامین B در بدن میشود. کاهش ویتامینهای لازم و ضروری بدن میتواند سبب ریزش مو و ایجاد طاسی شود. پس بهتر است قبل از اقدام به رژیم جهت لاغری به پزشک تغذیه مراجعه کرده و تحت نظر پزشک رژیم بگیرید. همچنین برای رسیدن به یک اندام ایدهآل ورزش میتواند کمک بسیاری به شما کند. علاوه بر آن، ورزش کردن خون رسانی را در بدن افزایش داده و حتی فولیکولهای مو را نیز تقویت میکند.
اهمیت ندادن به موها
بسیاری از افراد امروزه به صورت مداوم اقدام به اکستنشن یا رنگ و مش میکنند. هر دو این کارها میتواند موها را کم پشت کرده و ریزش مو را به وجود بیاورد. همچنین برخی از افراد استایل آرایشی نادرستی دارند. یعنی موهای خود را با یک کش آنقدر محکم میبندند که ریشه آنها سست میشود. مراقبت کردن از موها اهمیت ویژهای دارد. اگر میخواهید ریزش نداشته باشید، حتماً از ماسک موهای تقویت کننده استفاده کنید. همچنین استفاده از سشوار، اتو و بابلیس نیز موها را ضعیف کرده و به مرور ریزش را به وجود میآورد. بهتر است موهایتان را در هوای آزاد یا در معرض حرارت غیر مستقیم خشک کنید.
از علتهای دیگر ریزش مو میتوانیم به بارداری، شیردهی، مسائل هورمونی، مشکلات عاطفی و عصبی، تغذیه نادرست یا سوءتغذیه، داروهای ضد تشنج، استرس و افسردگی، مصرف دخانیات، الکل و سیگار، کم شدن آب بدن و داروهای تیروئید اشاره کنیم. این عوامل همگی میتوانند موجب ریزش مو و به مرور طاسی و کم پشتی شوند.
اقدامات لازم برای پیشگیری از ابتلا به ریزش مو
برای پیشگیری از ابتلا به این معضل ناراحتکننده لازم است اقداماتی را انجام دهید. در درجه اول باید از موهای خود مانند پوستتان مراقبت کنید. یعنی هفتهای دو الی سه مرتبه ماسکهای تقویت کننده خانگی مانند ماسک تخم مرغ یا ماسکهایی مانند موز و عسل تهیه کنید. بگذارید این ماسکهای خانگی فولیکولهای مو را تقویت کنند. همچنین بهتر است سه روز در هفته به حمام بروید. چرب شدن بیش از اندازه موها ریشه آنها را سست کرده و منجر به ریزش میشود. افرادی که سه الی چهار روز یا بیشتر به حمام نمیروند، موهایشان چرب شده و ریزش پیدا میکند. اگر عادت به سشوار کردن دارید حتماً آن را به صورت درست و اصولی انجام دهید. سشوار باید ۱۰ الی ۱۵ سانتیمتر از موهای شما فاصله داشته باشد تا آنها را ضعیف و شکننده نکند. ترجیحاً از رنگ موهای شیمیایی استفاده نکنید. بهتر است رنگ موهای گیاهی را در صورت لزوم به کار بگیرید. استفاده از حنا، دارچین و صدر نیز میتواند موها را تقویت کند.
به رژیم غذایی خود اهمیت بدهید. ویتأمینهای لازم برای تقویت موها باید در رژیم غذایی شما وجود داشته باشد. بهتر است همراه با وعدههای غذایی خود از سبزیجات و میوهها بهره بگیرید. لبنیات و پروتئین را به اندازه کافی مصرف کنید. از شویندههای مناسب برای موهایتان بهره بگیرید. شامپوی مناسب نوع موی خود را بشناسید و از آن استفاده کنید. به طور مثال اگر روزانه به حمام میروید، لازم است که شامپو مناسب شستشوی روزانه را خریداری کرده و به موهای خود بزنید. استفاده از ژل، کتیرا و تافت مو نیز پس از مدتی منجر به ریزش مو و ایجاد طاسی میشود.
شانه زدن موها اهمیت ویژهای دارد. از قدیم گفتهاند که از شانههای چوبی برای موهای خود استفاده کنید. همچنین در صورت نداشتن شانههای چوبی ابتدا موهای خود را با مقداری روغن زیتون نرم کرده و سپس با استفاده از یک شانه استاندارد گرههای آن را باز کنید. یکی دیگر از نکات حائز اهمیت در این زمینه شانه کردن موهای خیس است. موی خیس ریشه سستی دارد. اگر در همان حال آنها را شانه بزنید به علت سست بودن ریشه، مقدار زیادی از موهای شما میریزد. بهتر است آنها را ببافید و پس از خشک شدن اقدام به شانه کردن کنید.
سعی کنید همیشه از یک نوع شامپوی خاص استفاده کنید. تعویض کردن مرتب شامپو منجر به ریزش موها میشود. همچنین هنگام خرید شامپو از معتبر بودن برند آن مطمئن شوید. برخی شامپوهای فیک یا تقلبی ریزش را افزایش داده و منجر به کم پشت شدن موها میشود.
سخن آخر
حال که به انتهای مقاله رسیدیم احتمالاً متوجه شدهاید که ریزش مو چقدر ناراحت کننده است و در پی چه عواملی به وجود میآید. بهتر است قبل از آنکه این موضوع ناراحت کننده ایجاد شود، از آن پیشگیری کنید. مراقب موهای خود باشید تا به ریزش دچار نشوند. احتمالاً میدانید که هزینههای کاشت مو بسیار گزاف است. پس برای صرفه جویی در هزینههای خود راههای پیشگیری از ابتلا به ریزش مو را بشناسید و به آنها عمل کنید.