تمامی لباسهایی که ما میپوشیم، انتخاب طراحان مد و در واقع صنعت مد برای ما هستند. صنعت مد خواه و ناخواه در زندگی همهی افراد دخالت دارد و برخی نیز از این موضوع حتی آگاهی نیز ندارند. ممکن است برخی به آن کمتر اهمیت دهند و برخی دیگر همه روزه درگیر این انتخابها و تازههای این صنعت باشند، اما به هیچوجه نمیتوان حضور و دخالت آن را در زندگی روزمره انکار کرد. به علاوه باید به خاطر داشته باشیم که لباسهایی که برای پوشیدن انتخاب میکنیم قسمتی از شخصیت ما را بازگو میکنند و در واقع جایگاه ما را در این دنیای وسیع پررنگ جلوه میدهند. افراد با توجه به جایگاهی که در صنعت مد دارند اغلب استایل خود را تغییر میدهند و معمولا در طول بازههای زمانی مختلف سبک استایل افراد دستخوش تغییرات حداقل جزئی میشود. در ادامه سعی کردهایم حقایقی جالب در مورد این صنعت بی انتها را با شما در میان بگذاریم، پس اگر شما نیز جزء افرادی هستید که به اهمیت دنیای مد و فشن در زندگی خود پی بردهاید، قطعا دانستن تاریخچه و حقایقی چند از آن برایتان جالب خواهد بود! با ادامهی این مقاله همراه بپوشرو باشید.
1- ملکه الیزابت اول، مسبب به وجود آمدن کلاههای انگلیسی شد
تاکنون ممکن است این سوال برای شما به وجود آمده باشد که چرا افراد شیک و مرفه جامعه همواره از این نوع کلاهها استفاده میکنند. سنت استفاده از کلاههای انگلیسی در واقع از بریتانیا گرفته شده است زیرا ملکه الیزابت اول در اکثر میهمانیهای رسمی خود همواره کلاه انگلیسی را به سر داشت. سال 1571، دوران فرمانروایی این ملکه، قانونی به وجود آمد که بر طبق آن، همهی افرادی که سن بالاتر از 7 سال دارند موظف هستند تا یکشنبهی هر هفته کلاه انگلیسی به سر کنند. البته این قانون مدتهاست که از بین رفته، اما با این وجود این سبک کلاه هنوز هم جزء لباسهای رسمی به شمار میآیند و معمولا برای مراسمهای رسمی نظیر: اسب سواری، مهمانیهای در باغ و حتی مجالس عروسی مورد استفاده قرار میگیرند!
2- مرلین مونرو لباس بسیار قیمتی برای تولد خود خریداری کرده بود
اکثر خانمها عاشق زرق و برق و جذابیت الماس هستند اما در این میان به طور کل سنگهای قیمتی همواره مورد توجه و علاقهی افراد قرار گرفتهاند. جالب است بدانید مرلین مونرو ستارهی برجستهی آمریکایی، برای تولد خود لباس شب ویژهای سفارش داده بود که روی آن با 6 هزار سنگ قیمتی رنگ پوست پوشیده شده بود. قیمت این لباس چیزی در حدود 1 میلیون و 26 هزار دلار در سال 1999 تخمین زده شده است!
3- لباس عروس بیانتها!
یک بانوی چینی اخیرا رکورد بلندترین لباس عروسی که تا به حال پوشیده شده را شکسته است! طول دنبالهی این لباس عروس به 1.2 مایل میرسد و 200 مهمان برای جمع کردن آن حدودا 3 ساعت تلاش کردند! نکتهی جالب دیگری که در مورد این لباس عروس وجود دارد این است که با 9 هزار و نهصد و نود و نه رز قرمز مخملی دنبالهی این لباس پوشیده شده بود.
4- نشانههای تغییر زمان در صنعت مد کاملا مشهود است
تغییر در مد لباس بانوان خبر از تغییر جایگاه آنهاه در اجتماع و دیدگاه عموم به آنها در جامعه میدهد. البته نقش اقتصاد در پوششها را نمیتوان نادیده گرفت! برای مثال در دورانی که اوضاع اقتصادی رو به بهبود بوده است، معمولا از سنگها و جواهرات قیمتی برای لباسهای بانوان استفاده میکردند.
5- کتانیها از قدمت هزاران ساله برخوردار هستند
کتانی جزء آن دسته از اختراعات صنعت مد بوده که تا به حال طرفدارن بسیار زیادی داشته و طی گذشت زمان مدلها و طرحهای به خصوصی از آنها به دست تولید رسیده است. این نوع کفشها همواره از اهمیت ویژهای به خصوص در میان طراحان این صنعت قرار گرفته دارد. جالب است بدانید اولین کتانی در سال 1917 توسط Keds ساخته شد و این در حالی بود که بیشتر کفشها یک مدل ساده داشتند. اولین کتانیهای پارچهای ساخته شده نیز از برند “All-Star” به تولید رسیدند و به عنوان کتانیهای بسکتبال به فروش میرسیدند و برای اولین بار نیز توسط Charles H پوشیده و مورد امضا قرار گرفتند!
6- استفاده از پر پرندگان به عنوان تزئین کلاه
یکی از ترندهای قدیمی، استفاده از پر پرندگان در بالای کلاهها بوده است و متاسفانه این ترند در سال 1900 به قدری مورد توجه و محبوبیت افراد قرار گرفته بود که میلیونها پرنده کشته شدند تا از پر آنها این نوع کلاهها تهیه شود. در آن زمان حدود 95 درصد پرندههای فلوریدا کشته شدند!
7- استایل بانوان در جنگ
سبک لباس پوشیدن زنان در دههی 1930 بسیار عمیق و کاربردی بوده است. این سبک استایل به گونهای بوده تا مسئولیت پذیری و جدیت افراد در این دوران را به خوبی نشان دهند و در عین حال خدشتهای نیز به مسئولیت بانوان در آن دوران ایجاد نکند. زنان در دورهی جنگ محبور به انجام دادن وظایف مردانی بودند که پستهایشان را برای جنگیدن ترک کرده بودند!
8- همهی مدلها در صنعت مد به دلیل جذابیت و یا نوع دکوربندی لباسها نبوده است!
ممکن است عجیب به نظر برسد اما بر اساس روایات نقل شده دکمههایی که روی کتهای مردانه در گذشته دوخته میشده تنها برای اضافه کردن جذابیت و زیبایی به آن نبوده است. ناپلئون برای اولین بار پیشنهاد اضافه کردن دکمه به آستینهای کتهای ارتش خود را داد تا این عادت که افراد با آستینهای خود بینیشان را پاک میکردند را از بین ببرد! و البته در آن زمان این ترند تا حدودی توانست این هدف را محقق سازد
9- اهمیت رنگ بنفش در صنعت مد
رنگ بنفش در طول تاریخ همواره به عنوان نماد اشرافیت و سطح بالای جامعه بوده است و این نماد از زمان امپراطوری رومیها و بیزانسها تا به حال ایجاد شده است. جالب است بدانید رنگ بنفش که از نوع خاصی از حلزون گرفته میشد به قدری زیبا و خاص بود که تنها افراد سطح بالای جامعه میتوانستند لباسهایی به آن رنگ را به تن کنند. این رنگ همچنین به علت نایاب بودن بسیار با ارزش و گرانقیمت تلقی میشد.
10- تغییرات استایل بانوان بعد از جنگ جهانی دوم
درست بعد از اینکه مردها از صحنهی نبرد به خانهها خود بازگشتند و همچنین زنان نیز محل کار را رها نموده و به انجام کارهای روزانهی خود پرداختند، صنعت مد نیز دستخوش تغییرات عظیمی شد، به این صورت که زنانگی در آن بیشتر هویدا بود. دامنهای بلند با کمرهای باریک در بین بانوان بسیار محبوب و پرطرفدار شد و همین موضوع باعث شد تا زمینهی کار بانوان در محلهای کاری فراهم گردد.
11- راحتی حرف اول را در صنعت مد گذشته میزد
یکی از ترندهای جالب قبل از قرن 20ام این بود که پسربچهها تا 6-5 سالگی پیران میپوشیدند. بعد از این سن به آنها شلوارک و سپس شلوارهای بلند پوشانده میشد و برای دهههای متوالی این سنت رواج داشت. اما اکنون میدانیم که این سنت به طور کامل از میان رفته است و به پسر بچهها به هیچ وجه پیراهن نمیپوشانند. علت این کار نیز این بوده که پوشاندن پیراهن به بچهها و همچنین عوض کردن پوشاکشان در آن حالت بسیار ساده بود.
12- جایگاه رنگ آبی و صورتی
یکی از باورهای رایج در دنیای مد این است که رنگ صورتی برای دخترها و رنگ آبی نیز به پسرها تعلق دارد! به همین علت است که اکثر تولدهایی که برای بچههای کوچک میگیرند نیز دارای تمهای ذکرشده هستند! اما نکتهی بسیار جالب ابن است که در زمان گذشته این موضوع کاملا برعکس بوده است. به عنوان مثال تا سال 1918 رنگ صورتی، یک رنگ رسمی ومناسب برای پسرها شناخته میشده زیرا رنگ روشن و در واقع نشانهی قدرت بوده است!
13- اولین لوگویی که در صنعت مد طراحی شد
ولین لوگوی طراحی شده برای برند Lacosteبه شکل یک کروکدیل کوچک طراحی شده بود. این طراحی در سال 1933 ساخته شد و امروزه نیز میتوانید آن را در تمامی لباسهای این طراح مشاهده کنید.
14- جین؛ محصولی که ساخت آمریکا است
جینها در واقع از صنعت مد کلاسیک آمریکا گرفته شدهاند که تقریبا میتوان گفت قدمت آن به سال 1873 برمیگردد. اولین شلوار جینی که در آمریکا تولید شد قیمتی معادل 6 دلار داشت.
15- فشن به سبک سورئال
Elsa Schiaparelli یک طراح به سبک سورئال بود که برای اولین بار در دههی 1930 در پاریس خانهی مد خود را به نام House of Schiaparelli افتتاح کرد. وی به خاطر طراحیای سورئال و جسورانهی خود بسیار مورد توجه قرار گرفت و نکتهی حائز اهمیت در این مورد این است که این طراح را میتوان در واقع بنیانگذار فشن به سبک سورئال دانست.
16- صنعت مد و فشن محدودکنندهی اروپا
با نزدیک شدن به دههی 1800 لباسهای بانوان در اروپا نیز سنگینتر میشدند. متاسفانه در سال 1860 دامنهای بانوان به قدری پهن و پف دار بودند که به سختی از در میتوانستند خارج شوند.
17- طول قانونی لباسها
صنعت مد در کرهی جنوبی یک دوره به دست پلیسها افتاد. در دههی 1970 پلیسها طول دامن بانوان را اندازهگیری میکردند و اگر از اندازهی تعیین شده کوتاهتر بود، زنان جریمه و یا حتی دستگیر میشدند!
18- لباسهای مشکی برای بانوان
قدمت سنت پوشیدن لباسهای مشکی رنگ در مراسمهای تدفین و یا حتی در طول عزاداریها به دورهی سلطنت رومیها بازمیگردد. در دورهی حکومت ملکه ویکتوریا در انگلستان، زنان بیوه نیز باید تا 4 سال بعد از فوت همسر، رنگ مشکی میپوشیدند. البته برخی زنان نیز ترجیح میدادند تا پایان عمر خود لباسهایی به رنگ مشکی به تن کنند.
19- لباسهای قرمز برای مردان
در دههی 1670، پادشاه لویی 14ام در فرانسه دستور داد تا کفشهای پاشنه بلند و قرمز رنگ برای مردان طراحی شود. دلیل انتخاب رنگ قرمز این بود که در آن دوران، رنگ قرمز نمادی از ثروت و رنگ گران قیمتی بود. همچنین وی دستور دارد تا اعضای دیوان وی از کفشهای پاشنه بلند قرمز استفاده کنند.
20- لباس قرن!
بلندترین لباس عروسی در انگلستان در تاریخ سلطنتی، لباس پرنسس دایانا در مراسم ازدواجش با چارلز، پرنس وال (Prince of Wales) در سال 1981 بوده است. گفته میشود که این لباس طولی برابر با 7.6 متر داشته است!