علتهای متفاوتی برای خارش بدن وجود دارد. لازم است بدانید که سلولهای پوستی همراه با سلولهای ایمنی از محتویات داخل بدن حفاظت میکنند. سلولهایی که روی پوست قرار دارند گاهی به دلایل گوناگون نسبت به بسیاری از آسیبها از خود واکنش نشان میدهند. یکی از این واکنشها بروز خارش است. خارش میتواند به علت عفونت داخلی و یا یکی از بیماریهای پوستی به وجود بیاید. بهطورکلی در صورت طولانی شدن خارش برای بیشتر از سه الی چهار هفته حتماً باید به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید. در این مقاله قصد داریم به جزئیات علتهای خارش پوست بپردازیم. اگر شما هم گاهی اوقات به خارشهای پوستی دچار میشوید، پیشنهاد میکنیم مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
چرا پوست بدن به خارش دچار میشود
خشکی پوست
یکی از معضلات مهمی که منجر به خارش پوست میشود خشک شدن پوست و از دست دادن رطوبت است. پوستی که رطوبت کافی نداشته باشد به خشکی و خارش دچار میشود. گاهی اوقات ممکن است خارش آزاردهنده باشند. همچنین زمان آنها ممکن است طولانی شود. برای برطرف شدن خشکی پوست بدن میتوانید روزانه ۲ الی ۳ مرتبه از مرطوب کننده و کرمهای نرم کننده برای پوست خود استفاده کنید و پس از مدتی شاهد نرم شدن آن باشید.
اگزما و پسوریازیس
اگزما و پسوریازیس دو بیماری پوستی هستند که بر اثر از دست رفتن چربی سطح پوست بروز میکنند اگزما نسبت به پسوریازیس خفیفتر است. اما منجر به التهاب، قرمزی و خارش میشود. در پسوریازیس نیز رشد سلولهای پوستی بیش از اندازه افزایش پیدا میکند و شاهد پوستهپوسته شدن، قرمزی، التهاب و در موارد شدیدتر زخم خواهیم بود. برای درمان این بیماری پوستی و خارش آزار دهنده آن حتماً باید به پزشک متخصص پوست مراجعه کرده و از کرمها یا پمادهای ویژه برای درمان بهره بگیرید. همچنین اگر به اگزما و پسوریازیس مبتلا شدید، استفاده از آب گرم و داغ برای شستشو را برای مدت طولانی متوقف کنید تا چربی سطح پوست بازگردانی شود.
حشره گزیدگی
حشره گزیدگی یکی از معضلات پوستی است که منجر به ایجاد خارش آزاردهنده میشود. هنگامی که حشرات اقدام به مکیدن خون سطح پوست میکنند، مقداری از بزاق دهان آنها به داخل پوست نفوذ خواهد کرد. این بزاق کاملاً آلوده است و میتواند پوست را ملتهب و قرمز کند. همچنین بعد از مدت کوتاهی، خارشی آزاردهنده به وجود میآید که دست برداشتن از تماس دست با این ناحیه برایتان غیرممکن میشود. برای درمان حشره گزیدگی میتوانید به پزشک مراجعه کرده و از پماد یا ژلهای تسکین حشره گزیدگی استفاده کنید. همچنین در قدیم نیز طبیبان طب سنتی توصیه میکردند که مقداری جوش شیرین و آبلیمو را روی ناحیه حشره گزیدگی قرار دهید تا زهر حشرهها بیرون بیاید. خارشهایی که در اثر حشره گزیدگی به وجود میآیند به طور معمول بعد از چند روز از بین میروند. اما در صورتی که حشرههایی مانند ساس یا کنه روی بدن شما زندگی کند، این خارش به صورت روزانه ادامه پیدا میکند و ممکن است آزار زیادی را برای شما به وجود بیاورد.
حساسیت یا آلرژی
گاهی اوقات ممکن است به علتهای متفاوت پوست دچار حساسیت، آلرژی و خارش شود. به همین دلیل قبل استفاده از کرمهای متفاوت توصیه میکنند مقدار کمی از آن را روی دست خود تست کنید تا در صورت احتمال بروز آلرژی استفاده از آن را متوقف کنید. گاهی اوقات نیز به علتهای دیگر حساسیت یا آلرژی بروز پیدا میکند. از جمله این علتها میتوانیم به داشتن حساسیت به برخی از مواد غذایی اشاره کنیم. به طور مثال برخی از افراد با خوردن فلفل سیاه یا گرمیجات به کهیر، خارش و حساسیت پوستی دچار میشوند. خارشها اغلب با استفاده از برخی پمادها و رعایت رژیم غذایی یا استفاده از مواد غذایی با طبع سرد قابل کنترل هستند. برخی از حساسیتهای پوستی نیز در فصل پاییز و زمستان به علت سردی و خشکی هوا به وجود میآیند. در این حساسیتها نیز معمولاً قرمزی، التهاب و خارش بروز پیدا میکند.
مشکل کلیه
افرادی که به درد و ناراحتیهای کلیه مبتلا هستند، میدانند که گاهی اوقات مشکلات کلیه خارش پوست را به وجود میآورد. برای درمان این خارش باید کلیهها به طور کامل درمان شوند. این خارش به صورت ناگهانی آشکار میشود و قسمت اعظمی از پوست بدن را درگیر میکند. علت بروز این خارش هم تصفیه نکردن مواد سمی توسط کلیهها است. مواد سمی به زیر پوست حرکت کرده و خارش دردناکی را به وجود میآورند. میتوان گفت حدود نیمی از افرادی که به ناراحتی کلیه مبتلا هستند در موارد شدید به این خارش دچار میشوند.
گیاهان حساسیتزا
لازم است بدانید که برخی از گیاهان به علت داشتن مواد سمی و حساسیتزا در صورت برخورد با پوست بدن منجر به ایجاد خارش، سوزش و التهاب میشوند. برای درمان خارش ایجاد شده توسط این گیاهان میتوانید ناحیه برخورد را با جوش شیرین بپوشانید و یا دوش آب سرد بگیرید.
بیماری قند
احتمالاً شنیدهاید که افراد مبتلا به دیابت یا چربی دچار گزگز شدن دست، پا و در موارد شدیدتر خارش پوست میشوند. افراد مبتلا به دیابت به طور معمول پوست خشکی دارند و برای درمان خارشهای پوستی باید به صورت روزانه از کرمهای مرطوب کننده استفاده کنند. همچنین این افراد باید مدت زمان حمام رفتن خود را کوتاهتر کرده و از شویندههای بسیار ملایم استفاده کنند. معمولاً پزشکان به این افراد توصیه میکنند که استفاده از صابون را متوقف کرده و از شویندههای حاوی گلیسیرین استفاده کنند.
حساسیت به دارو
برخی از داروها ممکن است به علت ایجاد حساسیت منجر به بثورات پوستی، خارش و التهاب شوند. همانطور که میدانید اغلب داروها در شرایطی خاص دارای عوارض هستند. اگر بعد از مصرف یک داروی خاص به خارش پوستی دچار شدید، حتماً با پزشک متخصص مشورت کرده و مصرف دارو را متوقف کنید.
قارچ پوستی
یکی از علتهای رایج خارش، ایجاد قارچ پوستی در افراد ورزشکار و افرادی است که به صورت روزانه برای ساعتهای طولانی کفش به پا دارند. معمولا ورزشکاران به قارچ پوستی در ناحیه پا مبتلا میشوند. برای درمان قارچ پوستی، پزشک آنتیبیوتیکهایی را تجویز کرده و استفاده از پماد یا قطرههای خاصی را پیشنهاد میدهد. بیمار میتواند هنگام حمام کردن از شامپوهای ضد قارچ استفاده کند. همچنین لیف کشیدن در ناحیه مبتلا به قارچ نیز ممنوعیت دارد.
کشیدگی پوست
احتمالاً میدانید که در شرایطی مانند بارداری، چاقی و لاغری در برخی از نقاط، پوست کشیده شده و دچار ترک میشود. معمولاً زنان باردار در این ناحیه به ترک و خارش پوستی مبتلا میشوند.
سرطان
سرطان بیماری دردناکی است که گاهی اوقات گریبانگیر برخی از افراد میشود. این بیماری دردناک انواع متفاوتی دارد. برخی از سرطانها مانند سرطان خون یا سرطان پوست منجر به ایجاد خارشهای پوستی میشوند.
استفاده از لوازم آرایشی نامرغوب
شاید برایتان جالب باشد بدانید که استفاده طولانی مدت از لوازم آرایشی یا استفاده از لوازم آرایش نامرغوب پس از مدتی پوست را دچار خشکی و در نهایت خارش میکند. اگر به پوست خود اهمیت میدهید از لوازم آرایشی سالم و مرغوب استفاده کنید.
بیماری آبله مرغان
یکی از بیماریهایی که میتواند فرد درگیر را دچار خارشهای آزاردهنده کند، آبله مرغان است. بیماری آبله مرغان معمولاً در سنین پایین بر اثر سرایت انتقال پیدا میکند. بعد از ابتلا به این بیماری، جوشهای قرمز رنگی روی سطح پوست به وجود میآیند. معمولاً این جوشها همراه با خارش هستند. در این شرایط باید به پزشک مراجعه کرده و برای برطرف شدن خارشهای پوستی از دارو یا پمادهایی که پزشک تجویز کرده استفاده کنید.
سخن آخر
بعد از مواردی که ذکر کردیم احتمالا تابهحال متوجه شدهاید که خارش پوست علتهای خاصی دارد. بیماریهای متفاوت پوستی اغلب با خارش خود را نشان میدهند و اگر به صورت اتفاقی ناحیهای از پوست شما به خارش دچار شد، حتماً به پزشک متخصص پوست مراجعه کرده و علت را جویا شوید. گاهی اوقات برخی از جوشها و آکنههای چرکی نیز ممکن است بر اثر عفونت منجر به ایجاد خارش پوست شوند. به طور کلی اگر بهداشت را رعایت کنید و مراقب پوست خود باشید کمتر خارش به وجود میآید.