سلولیت در واقع نوعی ناهمواری روی پوست است که گاهی اوقات در برخی از افراد بروز پیدا میکند. سلولیت میتواند در قسمتهایی مانند ران، باسن، شکم و سینهها به وجود بیاید. این عارضه پوستی علتهای متفاوتی دارد. همچنین در موارد شدیدتر سلولیت، فرورفتگیها و برآمدگیهای قله مانندی روی پوست به وجود میآید. نگرانی خاصی بابت این قضیه وجود ندارد. اما ممکن است سلولیت، زیباییهای پوست را از بین ببرد. سلولیت عارضه خطرناکی نیست. اما اگر میخواهید این عارضه پوستی را برطرف کنید، میتوانید بعد از مشاهده آن به پزشک متخصص پوست مراجعه نمایید. در این مقاله قصد داریم اطلاعات بیشتری در ارتباط با سلولیت و درمان آن به شما بدهیم. پیشنهاد میکنیم چند دقیقه از وقت خود را به ما اختصاص دهید.
علتهای بروز سلولیت
علت دقیق بروز سلولیت مشخص نیست. برخی از پزشکان میگویند علت بروز سلولیت ایجاد تعامل بین بافت همبند در بخشی از لایههای زیرپوست است که در زیر این لایهها نیز چربیها جا گرفتهاند. در بدن زنان لایههای چربی و بافت همبند بهصورت عمودی زیرپوست قرار گرفتهاند. لایه چربی در محفظههایی قرار گرفتهاند. حال اگر این چربیها از این محفظهها بیرونآمده و به زیرپوست نفوذ کنند، سلولیت آشکار خواهد شد. آیا تابهحال از خود پرسیده که چرا سلولیت بیشتر در زنان بروز پیدا میکند؟ در جواب این سؤال باید بگوییم که بافتهای همبند در مردان بهصورت متقاطع قرار دارند. به همین دلیل احتمال بروز سلولیت در سطح پوست آنها کم است.
عوامل زیادی در بروز سلولیت نقش دارند. از جمله مهمترین عواملی که در بهوجودآمدن سلولیت نقش دارند هورمونها هستند. هورمونهایی مانند استروژن، انسولین، نورآدرنالین، هورمونهای تیروئید و پرولاکتین بخشی از عوامل تولید سلولیت هستند. به طور مثال در زمان یائسگی هورمون استروژن در زنان به پایینترین حد ممکن میرسد. این عامل باعث کاهش جریان خون در قسمت زیرپوست میشود. کاهش خونرسانی سبب کاهش اکسیژنرسانی به سلولهای این ناحیه میشود. کاهش اکسیژنرسانی به این ناحیه تنفس را در پوست این قسمت کاهش میدهد. در نتیجه این فرآیندها سلولهای چربی این قسمت بزرگ میشوند یا بهعبارتدیگر رسوب پیدا میکنند. رسوب چربی سبب بهوجودآمدن فرورفتگی و برآمدگی در پوست شده و سلولیت را به وجود میآورد.
عامل بعدی سن است. احتمالا میدانید که به علت افزایش سن، کلاژنسازی در پوست کاهش پیدا میکند. از جمله شواهد این عامل میتوانیم به ایجاد چینوچروک در سنین بالا روی پوست صورت اشاره کنیم. در سنین بالا پوست، حالت ارتجاعی کمتری داشته و نازکتر میشود. این عوامل، پوست را افتاده میکند و در نهایت سلولیت در قسمتهای متفاوت به وجود میآید.
گاهی اوقات، سلولیت از طریق عوامل ژنتیکی بروز پیدا میکند. عوامل ژنتیکی با سرعت متابولیسم ذخیره چربی در زیرپوست مرتبط هستند. این عامل در کنار کاهش سطح گردش خون در زیرپوست منجر به بروز سلولیت میشود. برخی از طبیبان طب سنتی یا برخی از پزشکان نیز معتقدند که سلولیت وابسته به تغذیه است. البته برخی دیگر از پزشکان این مورد را کاملاً نقض میکنند و میگویند سلولیت به خاطر سموم به وجود نمیآید.
روشهای درمان سلولیت
روشهای درمان متعددی برای سلولیت وجود دارد. البته هیچکدام از آنها توسط تحقیقات علمی تأیید نشده است. در این میان، آکادمی پوست امریکا پیشنهاد شکستن بافتهای ناهموار را داده است. شکستن این بافتههای چربی میتواند ظاهر سلولیت را تا حد زیادی بپوشاند.
روش دیگری که برخی از نقاط جهان از آن استفاده میکنند، انتقال امواج صوتی به نواحی دچار شده به سلولیت است. انتقال این امواج میتواند به برطرفشدن سلولیت کمک کند. اما تعداد جلسات این کار طولانی خواهد بود و باید صبر زیادی داشته باشید تا بهمرورزمان آثار سلولیت از روی پوست شما محو شود.
روش مؤثر دیگر لیزردرمانی است. با استفاده از پرتاب لیزر به منطقه دچار شده به سلولیت بافت آسیبدیده و ناهموار شکسته میشود و از این طریق ظاهر سلولیت برای مدت کوتاهی بهبود پیدا میکند. لیزردرمانی باعث افزایش ضخامت پوست میشود. به طور معمول افزایش ضخامت پوست ناهمواریهای موجود در سلولیت را میپوشاند.
روش بعدی که میخواهیم برایتان توضیح دهیم توسط متخصص پوست انجام میشود. در این روش متخصص پوست یک سوزن را زیرپوست قرار داده تا بافتهای ناهموار را بشکند. نام علمی این روش سابسیژن است. در این روش هم ظاهر پوست برای یک الی دو سال بهبود پیدا میکند. میتوانیم بگوییم این روش درمانی جزوه روشهای کوتاهمدت بهحساب میآید.
روش بعدی آزادسازی بافتها با کمک خلع است. در این روش نیز تلاش میشود تا بافتهای همبند بهبود پیدا کرده و ظاهر پوست درمان شود. این روش نیز بسیار طولانی بوده و درصد موفقیت آن مشخص نیست. حتی ممکن است هیچ تأثیری برای درمان سلولیت نداشته باشد. اما این روش را بسیاری از افراد به امید درمان، به کار میبرند.
کربوکسیتراپی روش بعدی است. در این روش گاز دیاکسیدکربن را زیرپوست قرار میدهند. این عمل ممکن است درد و کبودی بسیاری را به دنبال داشته باشد. اما منجر به بهبود علائم سلولیت میشود.
اندرمولوژی نیز روشی است که در آن پوست را با یک دستگاه خلأ مانند وارد مرحله انجام ماساژ عمیق میکنند. این روش در بسیاری از کشورها استفاده میشود. اما موفق بودن آن چندان مشخص نیست.
در روش بعدی پوست دچار شده به سلولیت را با استفاده از خاک رس میپوشانند و سپس قبل از واردکردن جریان الکتریکی آن را داخل نایلون قرار میدهند. هدف از این روش، گرمشدن پوست و کمتر شدن علائم سلولیت است. این روش نیز جوابدهی صددرصدی ندارد و ممکن است تأثیر چندانی بر زیباتر شدن پوست نداشته باشد.
لیپوساکشن و لیپواسکالپتینگ اولتراسونیک روشهایی هستند که چربی را از بین میبرند. برخی از پزشکان متخصص میگویند این روش گودی بیش از اندازهای را ایجاد کرده و میتواند علائم سلولیت را بدتر کند. اما بااینحال برخی از افراد ترجیح میدهند این راه را نیز برای ازبینرفتن علائم سلولیت امتحان کنند.
در کنار مواردی که ذکر کردیم، بسیاری از کرمها و داروها نیز وجود دارند که به علت داشتن کافئین سلول را کم آب میکنند. این اتفاق سبب کمتر شدن علائم بیماری سلولیت میشود. البته کرمها و داروها تأثیر چندان زیادی نمیگذارند و باید آنها را برای طولانیمدت استفاده کنید تا بتوانند کمی از آثار ناخوشایند سلولیت را کمرنگ کنند.
رتینول با ضخیم کردن لایه پوستی نیز میتواند سلولیت را تا حد زیادی بپوشاند. البته مصرف تمامی داروها باید تحت نظر پزشک انجام پذیرد. البته رتینول گاهی عوارضی را پدید میآورد. برخی از افراد مصرفکننده آن به تپشهای قلب دچار شدهاند. بهطورکلی محققان، مصرف داروهایی را که بتوانند گردش خون را بهبود ببخشند برای برطرفشدن علائم سلولیت پیشنهاد میکنند. اما مصرف خودسرانه داروها در این زمینه اصلاً توصیه نمیشود.
همانطور که برای بسیاری از بیماریهای پوستی روغنهای گیاهی وجود دارد. در ارتباط با سلولیت نیز میتوانید از روغن هسته انگور استفاده کنید. عصاره هسته انگور تا حدودی آثار سلولیت را کمرنگ میکند. البته استفاده از این روغن بهصورت موضعی باید به شکل مداوم صورت بگیرد تا بتوانید پس از چند سال شاهد کمتر شدن علائم سلولیت روی پوست خود باشید.
برخی از افراد استفاده از لباسهای فشرده را برای محو شدن آثار سلولیت پیشنهاد میدهند. این لباسهای فشرده و ویژه، جریان خون و جریانهای داخل رگهای لنفی را افزایش داده و میتوانند ظاهر سلولیت را بهتر کنند. ازآنجاییکه سلولیت میتواند به علت وجود چربیهای بیش از اندازه زیرپوست به وجود بیاید و بیشتر افراد چاق در معرض این عامل قرار میگیرند، بهتر است رژیم غذایی خود را رعایت کنید و به ورزشکردن بپردازید تا کمتر به سلولیت دچار شوید.
سخن آخر
پس از مطالعه این مقاله احتمالاً متوجه شدهاید که راهحل صددرصدی برای برطرفشدن قطعی علائم سلولیت وجود ندارد. پیشنهاد میکنیم اگر به سلولیت دچار شدید، همیشه لباسهایی به تن کنید که این ناحیه را بپوشاند و به طور کامل با این قضیه کنار بیایید. سلولیت یک بیماری پوستی نیست. میتوانید به آن، مانند ترکهای پوستی بعد از بارداری نگاه کنید.